Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

3 juni 2016

Teckna inte Lauritz.com inför noteringen

Teckna inte Lauritz.com inför noteringen


Lauritz.com står inför en notering och frågan är hur en investerare ska göra. Våra spaningar är inte positiva och analytikerna rekommenderar att man avstår.


Lauritz.com är ett dansk företag med verksamhet i fyra länder. Verksamheten är en kombination av ett 25-tal lokala auktionshus samt ett antal onlineauktioner. Företaget noteras på First North den 9 juni och t o m den 8 juni är det möjligt att köpa aktier i ett erbjudande.

Nyemissioner.se brukar i princip aldrig ge några egna rekommendationer och denna lilla kommentar kommer inte heller mynna ut i något konkret råd, utan det är upp till dig som läsare att bilda din egen uppfattning. Men vi har pratat med personer i antikbranschen som använder auktionshus för att köpa och sälja saker. Deras åsikter om Lauritz var att det är en firma med branschens sämsta personal och att verksamheten är ungefär lika seriös som mäklarfirman Stratton Oakmont var.

Folk i branschen har vidare undrat varför Lauritz köper upp auktionshus till enormt höga prislappar, när auktionshus är en verksamhet som i princip alltid har dålig lönsamhet. Uppfattningen har varit att Lauritz satsar allt på att växa volymen av någon anledning, men vad har syftet varit? Förklaringen kanske kom nu? Bolaget noteras och huvudägarna säljer.

Det som talar emot allt det negativa är att Catella Fondförfaltning och Bure Equity är cornerstone-investerare.

En avslutande notering, Lauritz.com har lånat ut stora summor pengar till huvudägaren. Om vi läser rätt så är det aktuella saldot idag 110 miljoner danska kronor. Udda.

SvD Börsplus - Teckna inte

SvD Börsplus ser positiva och negativa saker med Lauritz, men slående är att Börsplus har svårt att få ett närmare grepp på bolaget då bolaget ger dåligt med information om sin verksamhet. Men det som avgör att rådet blir att inte teckna är att prislappen är allt för hög. SvD Börsplus hoppas på fyndlägen längre fram.


Börspodden - Teckna inte

Börspodden har tittat på Lauritz.com och de rekommenderar att man inte tecknar. De noterar bland annat att det inte finns några skalfördelar i verksamheten.


Läs aktuella aktieanalyser

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

IPO-intervju med vd för Occlutech

IPO-intervju med vd för Occlutech

Occlutech är en ledande specialiserad leverantör av minimalt invasiva hjärtimplantat, med en mission att förbättra livskvaliteten för personer med hjärtsjukdomar. Occlutech gör en IPO på First North och här blir vd Sabine Bois intervjuad om företaget och noteringen.

Följ oss