Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

16 november 2015

Teckna Dometic-aktier inför börsnoteringen

Teckna Dometic-aktier inför börsnoteringen


Dometic noterar sina aktier på börsen och gör inför det en nyemission. Detta är vad analytikerna anser att investerare bör göra.


Dometic förser såväl industrin som eftermarknaden med ett komplett utbud av luftkonditioneringar, kylskåp, spisar, sanitetssystem, belysning, komfort och säkerhetsutrustning, fönster, dörrar och annan utrustning som gör det mobila fritidslivet mer bekvämt.

Den 25 november noterar Dometic sina aktier på börsen och inför det gör man en nyemission på 4,6 miljarder kronor, med sista teckningsdag den 23 november. Priset sätts inom intervallet 43-52 kr (Intervallet har nu snävats av till 46-49 kr. Priset blev 48 kr.). Hur ska då en investerare göra? Nedan sammanställer vi vad analytikerna säger.

Börsveckan - Teckna

Börsveckan rekommenderar sina läsare att teckna aktier i Dometic med motiveringen att förbättrad efterfrågan kan driva vinsttillväxt och multipeln upp mot Thulenivåer.

Privata Affärer - Teckna

“Storföretaget Dometic ska in på Stockholmsbörsen och inbjuder till teckning med ett stort prisintervall. Det är negativt, men även om du får betala högsta priset i intervallet kan introduktionen blir en bra affär i rådande börsklimat.”

“På plussidan har vi dock den fina tillväxten och den goda lönsamheten plus att vd Roger Johansson menar att efterfrågesituationen ger skäl att vara positiv inför nästa år. Uppenbarligen anser också AMF, Handelsbanken Fonder och Nordea Fonder detta eftersom de agerar ankarinvesterare och tar stora positioner i bolaget från början.”

Privata Affärer kommer fram till rekommendationen att teckna. Men lägger till att man ska vänta till slutet av teckningstiden för att se om börsens momentum fortfarande håller i sig.

Dagens Industri - Teckna

Dagens Industri rekommenderar sina läsare att teckna aktier i erbjudandet inför börsnoteringen.

"Husbils- och husvagns- och båtunderleverantören Dometic rider på den växande fritidsvågen. Tillsammans med höga marknadsandelar och goda marginaler gör det att aktien är värd att teckna inför noteringen i nästa vecka."

P/E-talet landar på 12-14 beroende på var i intervallet priset per aktie sätts. Det poängterar DI är klart lägre än Thule som marknaden värderar till P/E 16 på nästa års vinst. Det är också lägre än Stockholmsbörsen i genomsnitt.

Placera - Teckna

Placera rekommenderar sina läsare att teckna.

"Prislappen är inte direkt låg men bolaget erbjuder också mycket av det som aktiemarknaden premierat de senaste åren."

"Den relativt stora affären för eftermarknad stabiliserar Dometics verksamhet något. USA-marknaden har gått bra en tid och kan förvänas plana ut. Istället har Europamarknaderna kvicknat till och hittills i år har Dometic haft en stark organisk tillväxt."

"Dometic är också den typ av bolag som har varit eftertraktat på börsen de senaste åren: lite småtråkigt men med en stark marknadsposition och en hygglig underliggande tillväxt."

Aktiespararna - Teckna

Aktiesparanas analytiker Johan Rosenqvist har gått igen Dometics erbjudande och det mynnar ut i en rekommendation att teckna.

"För att summera anser Aktiespararen att Dometic, till ett P/E-tal om 11,4-13,0 och en EV/EBIT-multipel om 11,3-12,4, är prisvärt genom hela kursintervallet och att värderingen erbjuder en attraktiv rabatt jämfört med exempelvis Thule. Bolagets starka marknadsposition, lönsamhet och kassagenerering lockar. I det längre perspektivet går det även att observera potentiella samt tydliga och positiva strukturella trender på den underliggande marknaden. Ett par exempel på detta är en potentiellt ökad produkt- och marknadspenetration samt en fördelaktig demografisk trend framöver. Rådet blir att teckna i noteringen!"

Börspodden - Teckna

Börspodden rekommenderar att investerare tecknar sig för aktier i Dometic. Man säger att "Det här är inte ett bolag som kan flyga till himlen som Tobii", men att det samtidigt är låg risk.

Läs fler aktieanalyser

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

Leading Edge Materials - Intervju med VD inför notering

Leading Edge Materials - Intervju med VD inför notering

Leading Edge Materials är ett kanadensiskt gruvbolag med tillgångar i främst Sverige. Bolaget har tillgångar inom brett spektrum, fokus är grafit, sällsynta jordartsmetaller, litium, kobolt och tungsten. Bolaget är noterat på TSX Venture i Kanada men planerar att parallellnotera sig på First North innan 2017 är slut.

Följ oss