Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

8 januari 2013

Rykte: Rocket Internet planerar för börsnotering

Rykte: Rocket Internet planerar för börsnotering


Rocket Internet, den tyska startup-fabriken vars bolag expanderar i hyperhastighet, planerar enligt uppgifter en börsnotering. Rocket Internets största externa aktieägare är svenska Kinnevik, som även investerat i många av portföljbolagen.


Fakta:

Efter 100 dagar avgör Rocket Internet om en satsning är framgångsrik eller inte.

Rocket Internet har blivit en global och kraftfull aktör när det gäller att starta nya företag och snabbt expandera, där de flesta företagen har med internet att göra.

Den största externa ägaren i Rocket Internet är svenska Kinnevik som äger 25 %, som också har investerat i många av Rocket Internets portföljbolag. Investeringar som Kinnevik tror mycket på, men flera svenska analytiker är skeptiska till. En eventuell börsnotering är därför av stort intresse, inte minst för att ge innehavet ett transparent värde.

I helgen kom så uppgifter via VC-bloggen Tropical Considerations att Rocket Internet planerar en börsnotering.

- JP Morgan sägs vara den främsta kandidaten att vara företagets huvudrådgivare i processen, vilket vore naturligt då JP Morgan har investerat stora summor i många av Rocket Internets företag.

- Ernst & Young sägs få uppdraget att vara revisor för större delen av Latinamerika.

- PWC sägs få revisors-uppdraget för företagen i Brasilien.

- Inga uppgifter är kända för övriga marknader.

Det har inte kommit några uppgifter om värdering eller hur mycket kapital som kommer att resas. Och det ska tilläggas att det är obekräftade uppgifter, även om de sägs komma från källor som står Rocket Internet mycket nära.

Men uppgifterna har redan satt igång en debatt vad en eventuell börsnotering av Rocket Internet innebär för startup-världen. Det är känslor som rivs upp. Rocket Internet kopierar gärna affärsidéer och expanderar sedan i högt tempo, dvs fokus ligger på genomförandekraft. Vilket inte uppskattas av alla, där många tycker att man bara ska bygga företag på egna unika idéer. Kritikerna finns runt om i världen, men man kan väl säga att personer i Silicon Valley är mest irriterade.

Läs även vår föregående artikel: Summit Partners investerar i Rocket Internet-företag

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter baserade på flytande kristall-teknik. Bolaget har mer än 30 års erfarenhet av utveckling och tillverkning av olika LC-baserade produkter, inkluderande optiska slutare, varierbara filter, polarisations-modulatorer och informationsdisplayer. LC-tekniken möjliggör elektronisk kontroll av infallande ljus utan att ha rörliga delar och produkterna används bl.a. för visning av 3D-film på biografer, tillsammans med professionella videokameror och i smarta glasögon. I bolagets lokaler i Borlänge finns tillgång till avancerade elektrooptiska laboratorier och en modern produktionsanläggning. LC-Tec ska nu utöka produktionskapaciteten och gör därför en företrädesemission. Ordförande Ingvar Andersson, Vice VD Jesper Osterman presenterar bolaget.

Följ oss