Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

21 november 2012

Nordic Mines tvingas göra en nyemission

Nordic Mines tvingas göra en nyemission


Det räckte inte med de två nyemissionerna under sommaren, nu tvingas Nordic Mines att göra ytterligare en.


Fakta:

Nordic Mines aktie är noterad på Stockholmsbörsen, med tickerkoden NOMI.

Denna sommar gjorde Nordic Mines två större nyemissioner då företagets verksamhet inte hade utvecklats som tänkt. Men nu visar det sig att det inte var nog. Under tisdagen meddelade Nordic Mines därför att de i januari gör en företrädesemission på 282 Mkr, till 1,10 kr per aktie. Det fick aktien under tisdagen att falla nästan 46 %, till 2,08 kr.

Grundproblemet är att Nordic Mines först kom igång sent med sin produktion och sedan haft problem med produktionen. För att göra det värre så hade företaget sålt sin förväntade guldproduktion på termin, och när man nu inte har producerat vidare mycket guld så måste guldet i stället köpas, och det till ett marknadspris som är högre än vad försäljningen säkrats till.

Det var flera som redan i sommras frågade sig hur länge Michael Nilsson skulle få vara kvar som vd och nu har vi svaret, idag meddelades att Thomas Cederborg tar över rollen.

Hela emissionsbeloppet är garanterat, så Nordic Mines kommer att få pengarna de söker. Men det återstår att se vad som händer med aktiekursen. Efter tisdagens kursfall på 46 % så står aktien i 2,08 kr. Men samtidigt görs emissionen till 1,10 kr per aktie. Sådana villkor brukar ofta pressa aktiekursen på marknaden.

Eldorado Gold kom in som delägare i somras, det är nog många som hoppas att de tar ett visst operativt grepp om Nordic Mines och hjälper till att få ordning på verksamheten.

Återstår att se hur det går, men för de som inte är aktieägare så kan det vara intressant att hålla ett öga på företaget och aktien. Skulle aktien pressas ner rejält, dvs betydligt mer än dagens ras på 46 %, så kanske det uppstår ett läge att köpa.

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

Leading Edge Materials - Intervju med VD inför notering

Leading Edge Materials - Intervju med VD inför notering

Leading Edge Materials är ett kanadensiskt gruvbolag med tillgångar i främst Sverige. Bolaget har tillgångar inom brett spektrum, fokus är grafit, sällsynta jordartsmetaller, litium, kobolt och tungsten. Bolaget är noterat på TSX Venture i Kanada men planerar att parallellnotera sig på First North innan 2017 är slut.

Följ oss