Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

20 mars 2015

Köp inte Hoist-aktier inför börsnoteringen

Köp inte Hoist-aktier inför börsnoteringen


Hoist Finance står inför en börsnotering på Nasdaq Stockholm och innan det erbjuds investerare att köpa aktier. Dagens Industri anser att värderingen är för hög. Även Placera råder att avstå.


Hoist Finance är ett kredithanteringsföretag som står inför en börsintroduktion på Nasdaq Stockholm den 25 mars. Inför det gör företaget en nyemission, samt att befintliga ägare säljer aktier. Sista teckningsdag är den 23 mars och priset sätts inom intervallet 50-60 kr.

Hur ska då en investerare göra? Dagens Industris analytiker Ulf Petersson anser att investerare ska avstå från att köpa inför börsnoteringen.

"Det går inte att räkna p/e-tal på en ändlig tillgång som förfallna europeiska konsumentkrediter" skriver Pertersson. Han anser att ett bättre sätt att värdera aktien och företaget är i förhållande till eget kapital, vilket är den prislapp som Hoist köpt krediterna för de senaste åren. Efter nyemissionen kommer företaget att ha en värdring som är drygt två gånger det egna kapitalet. Vilket leder fram till slutsatsen att priset är för högt och att investerare bör avstå från att teckna sig.

Uppdatering: Placera med analytikern Fredrik von Schantz har nu också kommit med en analys och även de råder investerare att avstå. Även om slutsatsen är den samma så är de inte lika negativa. "Om du fattat tycke för skuldköparna är det säkrare att välja ett beprövat alternativ som Intrum Justitia eller avvakta börsens mottagande av Hoist före ett köp. Långsiktigt är bolaget intressant, men det kanske går att fiska upp den lite billigare under våren."

Uppdatering: Christian Brunlid, förvaltare på Handelsbanken fonder, har en motsatt åsikt och anser att man ska Teckna. Företaget rider på trender som är intressanta och de närmaste åren är marknadsförutsättningarna bra. Vad han förstår så är intresset stort för noteringen och erbjudandet övertecknat.

Ulf Petersson kommenterar bolaget

Läs fler aktieanalyser

Läs om fler börsnoteringar

Eventet för investerare i Stockholm börjar närma sig

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

Leading Edge Materials - Intervju med VD inför notering

Leading Edge Materials - Intervju med VD inför notering

Leading Edge Materials är ett kanadensiskt gruvbolag med tillgångar i främst Sverige. Bolaget har tillgångar inom brett spektrum, fokus är grafit, sällsynta jordartsmetaller, litium, kobolt och tungsten. Bolaget är noterat på TSX Venture i Kanada men planerar att parallellnotera sig på First North innan 2017 är slut.

Följ oss