Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

4 januari 2013

Carnegie börjar brygga öl

Carnegie börjar brygga öl


Carnegie startar ett ölbryggeri i Hammarby Sjöstad med Carlsberg och gör sig redo för en nyemission.


Fakta:

D. Carnegie & Co AB handlas idag på Mangoldlistan, men planerar att notera aktien på en riktig marknadsplats.

Det gäller alltså D. Carnegie & Co AB, det företag som fram tills för några år sedan ägde investmentbanken Carnegie. Carnegie fick som bekant problem med tillstånden för några år sedan, vilket gjorde att dotterbolagen med den finansiella verksamheten såldes, och kvar blev ett ganska tomt bolag med runt 11.000 aktieägare.

D. Carnegie & Co avvecklades dock inte, utan har i stället tagit fram ett koncept som kan liknas vid en investerarklubb där nya investeringar ska göras tillsammans med aktieägarna. Det har dragit ut något på tiden, men nu har det första projektet börjat få fart.

Det första projektet är Nya Carnegiebryggeriet AB där D. Carnegie & Co AB tillsammans med Carlsberg Sverige och Carlsbergägda Brooklyn Brewery startar ett mikrobryggeri i Hammarby Sjöstad. Och till detta nya företag bjuds nu D. Carnegie & Co’s 11.000 aktieägare in att delta i en nyemission.

Det är kanske något de flesta inte vet, men ölbryggeri är faktiskt ingenting nytt för Carnegie. Det var Carnegie som en gång i tiden, år 1836, skapade Carnegie Porter. Och det är samarbetspartnern Carlsberg som idag äger Carnegie Porter.

För att inte missa partner Brooklyn Brewery så är det ett mikrobryggeri i New York som ägs av Carlsberg. Bryggeriets största marknad efter New York är Sverige, och då främst Stockholm och Göteborg.

Inom kort förväntas memorandumet som presenterar investeringsmöjligheten komma från Nya Carnegiebryggeriet, och om vi förstått saken rätt så måste man äga aktier i D. Carnegie & Co för att få delta.

Hur många Carnegie kan vi få på börsen?

D. Carnegie & Co handlas idag på Mangoldlistan, men planerar att byta till en riktig marknadsplats. Med tanke på att Nya Carnegiebryggeriet bjuder in 11.000 personer att investera så låter det rimligt att aktien med tiden blir noterad. Samtidigt dyker det med jämna mellanrum upp kommentarer om att banken Carnegie planerar en börsnotering, antingen i sin helhet eller någon del. Vi skulle alltså kunna få ett flertal bolag som heter något med Carnegie på börsen.

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

Detta är Ependion

Detta är Ependion

Ependion, som tidigare hette Beijer Electronics Group, är en växande global teknikkoncern som erbjuder digitala lösningar för säker kontroll, styrning, visualisering och datakommunikation för industriella tillämpningar i miljöer där tillförlitlighet och hög kvalitet är kritiska faktorer. Bland kunderna finns några av världens ledande företag. Ependion består av självständiga affärsenheter och har en omsättning på över 2,1 miljarder kronor 2022 samt dryga tusentalet medarbetare. Ependions VD Jenny Sjödahl presenterar verksamheten.

Följ oss