Batteriföretag satsar på bränsleceller och börsnotering på sikt

Echandia gör utsläppsfira energisystem till sjöfarten baserat på batterier, ska nu även göra en satsning på bränsleceller. Planerar för en framtida börsnotering.

Echandia gör utsläppsfira energisystem till sjöfarten baserat på batterier. Vd har i början av januari 2021 pratat med NyTeknik och där framgår att bolaget idag erbjuder litiumjon-batterier av LTO-typen till sjöfafarten. Vd blickar även vidare och tar upp att desto större fartygen är desto mindre relevant är det med batterier. Han tar upp bränsleceller, till vilka det krävs passande bränslen. Första steget efter batterier är att använda komprimerad vätgas och för större fartyg flytande vätgas. För att kunna driva fartyg ännu längre och med högre effekt är ammoniak lämpligt och företaget undersöker nu vilken typ av reformator för ammoniak som är mest lämplig. Bolaget håller under januari 2021 på med en finansieringsrunda för att finansiera satsningen på bränsleceller. Vd Magnus Eriksson säger till NyTeknik att bolaget ska vara börsfähigt 2022-2023.

Echandia Marine AB

Echandia utvecklar och erbjuder utsläppsfria energisystem till industrin. Bolaget erbjuder bland annat batterier till sjöfarts- och järnvägsbranschen och utvecklar även bränsleceller.