Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

15 maj 2013

Övertecknad nyemission i Gavagai

Övertecknad nyemission i Gavagai


Det heta svenska företaget Gavagai fick stort gensvar från investerare och deras emission övertecknades. Precis som Recorded Future och Ravenpack läser och tolkar företagets datorprogram enorma mängder information i realtid för att bland annat kunna förutsäga framtiden.


Det svenska företaget Gavagai meddelade idag att de gjort en nyemission som blev övertecknad. Storleken på nyemissionen kommunicerades dock inte.

Gavagai är ett hett svensk forskningsföretag som har flera pilot-projekt med kommersiella partners inom finans, säkerhet och konsumentmarknaden. Företaget utvecklar mjukvara och tjänster som automatiskt analyserar stora mängder text i realtid och “förstår” innehållet, och kan leverera analyserade resultat.

Det skrivs och publiceras ofantliga mängder artiklar, data och information varje dag i världen. Problemet är att ingen människa klarar att läsa ens en bråkdel av en bråkdel av allt detta, och än mindre tolka det hela. Datorer däremot kan processa ofantliga mängder dygnet runt, vilket i kombination med intelligenta program som kan tolka vad de läser, resulterar i kunskap som annars inte hade funnits.

Det finns faktiskt ytterligare ett svenskt företag, i alla fall halvsvenskt, som är verksamma inom samma område, Recorded Future, vilka som namnet antyder fokuserar på att berätta vad som kommer att hända i framtiden. Där hittar vi investerare som Google Ventures, Atlas Venture, Balderton Capital och CIAs riskkapitalbolag In-Q-Tel.

Gavagai ägs sedan tidigare av grundare och anställda, SICS (Swedish Institute of Computer Science) och Nordinvest (Industrivärden). Vilka de nya investerarna är har inte kommunicerats.

Blickar vi bortom dessa företag och mer riktat mot finansmarknaden så finns exempelvis spanska Ravenpack vars system läser och tolkar ofantliga mängder artiklar i realtid. Systemet ger sentiment för aktier, valutor, råvaror och länder. Där hittar vi exempelvis fler än hälften av de 20 mest lönsamma kvantfonderna som kunder.

Det är helt enkelt ett otroligt spännande område. Att kunna upptäcka var en ny epidemi håller på att bryta ut, var det kommer att ske en terrorattack, hur befolkningen byter åsikt om saker eller att kunna förutsäga aktiekurser är både värdefullt och intressant.

För intresserade så rekommenderas Ravenpacks blogg Sentiment News.

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

Beowulf Mining är verksamt i tre länder

Beowulf Mining är verksamt i tre länder

Beowulf Mining är verksamt i tre länder. En av bolagets stora satsningar är i Sverige med Kallak-projektet. VD Kurt Budge presenterar verksamheten i samband med en nyemission. Bolagets aktier är noterade både på AIM i London och Spotlight i Sverige.

Följ oss