Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Börsnotering i Acast AB
Acast AB

Acast AB
Drottninggatan 82
111 36 Stockholm

Hemsida:

www.acast.com

Verksamhet:

Acast är en podcast-plattform med ett stort fokus på att skapa intäkter för skaparna, i form av dynamiska annonser och betalfunktion.

Ägare:

Moor Capital 24,5 %, Bonnier Growth Media 21,2 %, Alfvén & Didrikson 18,3 %, Inbox Capital 11,4 %, Måns Ulvestam 6,1 %, Carl Rosander 5,1 %, Johan Billgren 4,0 %, Lucci AB 2,2 %, Gomo AB 2,0 %, Libertus Mediautveckling 2,0 %, Pragmatec 1,7 %, Covest AB 1,5 %.

Lista:

Nasdaq Stockholm

Status:

Kommande

Tid:

Första halvåret 2020

Värdering:

Uppdatering: 1,7 Mdkr pre-money och 2 Mdkr post money vid nyemissionen i början av december 2018 enligt Breakits uppgifter.

300 Mkr i maj 2017 enligt Breakits uppskattning.

Övrigt:

Under våren-sommaren 2017 gjorde Acast en kapitalanskaffning som vände sig till en något bredare investerarkrets än de vanliga startup-investerarna. De pratades då lite om att värderingen var lite väl hög och att många tackat nej. Vi fick då känslan av att en notering hade blivit ett möjligt spår.

I slutet av augusti 2017 spådde Breakit att Acast skulle komma att noteras under 2018, detta efter att Acast gjort sig till ett publikt aktiebolag. Karl Rosander sade då att det är en förberedelse för en kommande kapitalanskaffning, då enligt honom vissa fonder inte får investera i privata aktiebolag. På frågan om en börsnotering så blev svaret att det inte är något som planeras "i närtid".

Uppdatering: I mitten av september 2017 meddelades att Acast har tagit in 154 Mkr i en nyemission. Förutom de befintliga ägarna är det framför allt Norron Asset Managements fonder Target och Select samt Swedbank Robur Ny Teknik och den nya fonden Microcap som går in med kapital.

I kapitalrundan deltar även de befintliga ägarna Bonnier growth media, riskkapitalbolaget Moor, familjen Wattins Inbox capital, Alfvén & Didriksson och CNI Networks.

Karl Rosander står fast vid att de inte har någon börsnotering i sikte. Swedbank Robur Microcap är dock en fond som investerar i bolag som är på väg till börsen. Swebank Robur Ny Teknik har tidigare aldrig gjort en investering i ett onoterat företag.

Uppdatering: I slutet av oktober 2017 säger bolagets vd Måns Ulvestam att Acast ska noteras på börsens huvudlista. Han anger ingen tidsplan, men han och medgrundaren Karl Rosander ska arbeta heltid med noteringsprocessen. De två, vd respektive operativ chef, lämnar nämligen sina roller, och i stället tar intäktschefen Ross Adams över vd-rollen.

Uppdatering: I början av juli 2018 skriver Breakit på sin ryktessida "Lundells vecka" om Acast. Lundell hade innan Almedalen fått ett tips om att Spotify ska köpa Acast. Väl i Almedalen ger grundaren Måns Ulvestam ett tvetydigt svar, först förnekar han att några förhandlingar pågår, för att sedan säga att de har prata med Spotify i fyra år. Lundell spår att Acast köps upp av Spotify innan bolaget hamnar på börsen.

Uppdatering: Uppdatering: I slutet av juli 2018 skriver Di Digital att det råder osäkerhet kring tidsplanerna för en notering. Måns Ulvestam och Karl Rosander som arbetade heltid med att förbereda börsnoteringen har nu avslutat sitt arbete, där anledningen anges vara att arbetet är färdigt. Vd Ross Adams säger att Acast inte aktivt arbetar med en notering. Han säger ”Vi vill gärna komma närmare lönsamhet. Tills vi har lönsamhet i sikte kommer vi inte att sätta ett datum för en börsnotering”.

Uppdatering: I slutet av september 2019 skriver Breakit på sin ryktessida att de hör att Acasts notering flyttats fram till 2019.

Uppdatering: I början av december 2018 skriver Di att Acast tar in 300 Mkr (33 MUSD) i sin tredje finansieringsrunda. Investerarna är Första AP-fonden, Swedbank Roburs fonder Ny Teknik och Fokus, samt några andra nordiska investerare. På frågan om en notering säger Ross Adams att Acast arbetar mot att bli ett börsfähigt bolag. De anställer folk med den kunskapen och strukturerar styrelsen på ett sådant sätt. Något specifikt datum har dock inte satts än.

Uppdatering: I slutet av april 2019 meddelade Acast att de köper det amerikanska poddföretaget Pippa. Ingen prislapp angavs.

Uppdatering: I början av maj 2019 skriver Di Digital att Spotify nyligen var nära att köpa Acast, samtal ska ha pågått under 2018. Värderingen Acast ägare ville ha var runt 1,5 Mdkr, något som Spotify tyckte var för högt. I stället inleddes ett samarbete mellan företagen och Acast tog in pengar från investerare.

"Spotify-veteranen Ross Adams hade då nyligen tillträtt som vd för Acast och bolaget hade tagit in bland andra Swedbank Robur som storägare. Investmentbanken ABG Sundal Collier var anlitad som rådgivare för att ta bolaget till börsen senast tidigt 2019, enligt källorna."

Nu uppges tidsplanen för en notering vara första halvåret 2020. ABG Sundal Collier agerar fortfarande rådgivare för en börsnotering.

Uppdatering: I slutet av november 2019 pratade Dagens Industri med Acasts vd Ross Adams. Nu är bolagets plan att ta in pengar från en eller flera amerikanska investerare och för att erövra USA-marknaden. Man räknar med att ha finansieringsrundan klar under första kvartalet 2020. Några utfästelser om när en börsnotering vill man inte ge.

Uppdatering: I början av december 2019 skriver Di Digital att Acasts två avhoppade grundare dammsuger marknaden på Acast-aktier. Säljare uppges vara tidigare investerare och anställda som haft personaloptioner. Måns Ulvestam säger att han köper när han tycker att det är billigt och Karl Rosander säger att de ibland även köper till priser som ligger under vad de tidigare sålde aktier för. De säger även att de köpt mer de senaste månaderna.

På frågan om de vill bli operativa i bolaget igen får Di Digital ett svar som är allt annat än nekande.

"Jag vill inte kommentera det. Acast är en innovation, som många anser vara lika stor som musikstreaming, och vi har kommit på den idén, och vi förstår marknaden väl. Därför känns det som en bra investering med låg risk. Men som sagt, vi är inte operativa idag"

Uppdatering: I mitten av december 2019 skriver Breakit att det mesta är klart för en börsnotering, men att det mycket väl finns flera olika aktörer som kan köpa upp företaget istället. I den inofficiella handeln är aktien uppe i 1000 kr jämfört med 750 kr per aktie i senaste emissionen, vilket värderar bolaget till ca 2 Mdkr. Men att om bolaget köps upp så sker det sannolikt till en högre värdering.

Uppdaterat: 2019-12-13

Nyemissioner

Inga tidigare nyemissioner finns.

Noteringar
Nyheter och video
Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar.

Följ oss