Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

29 december 2011

Vinnarportföljen för 2012

Vinnarportföljen för 2012


Joel Greenblatt är professor på Columbia Business School och grundare av investmentbolaget Gotham Capital. Han har tagit fram en metod för att välja ut köpvärda aktier och anses av många vara en investeringsguru.


Hans metod är att ranka de 3500 största börsföretagen i USA efter den faktiska avkastningen på kapital och p/e-talet, dvs hur börsen värderar bolagets vinst. De bolag som har högst avkastning får en 1:a i den kategorin, den som har näst högsta avkastning får en 2:a etc. Motsvarande görs sedan för p/e-talet, där det lägst värderade bolaget får en 1:a, tvåan en 2:a etc. Sedan kombineras dess två rankinglistor och bolagen rangordnas efter den lägsta totalpoängen. Det bolag som bäst kombinerar dessa två egenskaper toppar listan.

Målet är att välja ut de företag som bevisligen har en högre avkastning än genomsnittet, men som värderas lägre än genomsnittet.

De 20 högst rankade företagen ska sedan utgöra en portfölj, där det rekommenderas att du håller aktierna 1 år och sedan säljer dem, för att sedan göra en ny portfölj enligt metoden.

Dagens Industris börskrönikör Martin Blomgren har tagit Joel Greenblatts metod och kört den på Stockholmsbörsens företag. De 20 aktier som då vaskas fram är nedanstående lista.

1. Astra Zeneca
2. Höganäs
3. Bilia
4. Autoliv
5. Boliden
6. Scania
7. Billerud
8. Alliance Oil
9. Duni
10. Betsson
11. Byggmax
12. Addtech
13. Björn Borg
14. SKF
15. JM
16. HiQ
17. Tele2
18. MTG
19. Oriflame
20. Telia Sonera

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

Quickbit - VD presenterar företaget

Quickbit - VD presenterar företaget

Quickbit låter privatpersoner och företag att köpa bitcoin och andra kryptovalutor på ett enkelt och snabbt sätt. Vd presenterar företaget, från Eminovas investerarkväll i början av november 2017.

Följ oss