Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

13 januari 2016

Teckna inte aktier i Xbrane inför noteringen

Teckna inte aktier i Xbrane inför noteringen


Xbrane Biopharma gör en nyemission inför sin notering på First North. Affärsvärlden avråder investerare från att teckna. Risken är för hög och aktien kommer sannolikt att gå att köpa billigare längre fram.


Xbrane Biopharma är specialiserat på utveckling och produktion av biogenerika-läkemedel med kontrollerad frisättning. Företaget gör en nyemission på 100 Mkr till 42,50 kr per aktie med sista teckningsdag den 19 januari och noterar sig sedan på First North den 3 februari.

Affärsvärlden sticker ut hakan och rekommenderar i en analys av man avstår från att teckna aktier inför noteringen. Tidningens analytiker anser att utan “track-record” har Xbrane en hel del att bevisa och att utrymmet för misstag är minimalt. Erfarenhet visar, skriver Affärsvärlden, att det tar längre tid än vad ledningar tror att få ut nya produkter och att kostnaderna blir högre än väntat. Är man intresserad av företaget så ska man avvakta, det kommer rimligen bättre köptillfällen längre fram anser tidnigens analytiker.

Det ska bli spännande att se vad som händer, för i nuvarande marknadsklimat är det många aktier av denna typ som rusar i höjden efter en notering. Om så sker i detta fall är det omöjligt att veta. Och att en fundamental analys och en kortsiktig kursrörelse kan skilja sig åt innebär inte att analysen är fel, men det kan dra åt sig en del kritik.

Läs fler aktieanalyser

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

Intervju med Climeon inför notering

Intervju med Climeon inför notering

Intervju med cleantechbolaget Climeons VD Thomas Öström inför att bolaget noterar sina aktier på First North den 13 oktober 2017. Climeon tillhandahåller en teknik som tillvaratar energin i spillvärme från industrier samt lågtempererad geotermisk värme för att generera elektricitet. Bolaget mottog sin första order under 2015 och har sedan dess byggt upp en kundbas bestående av bland annat Viking Line, Virgin Voyages/Fincantieri, Maersk Line, CP Energy och SSAB. Det har nu nått ett stadium där Climeon har beprövat sin teknik och dess kommersiella gångbarhet genom upprepade beställningar från ledande aktörer inom ett flertal industrier. Produkten är patentskyddad och erbjuder marknadsledande prestanda inom sina applikationsområden. Climeon har även byggt upp en skalbar organisation med hög produktionskapacitet och en erfaren ledningsgrupp som är redo för snabb tillväxt.

Följ oss