Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

1 augusti 2013

Sex bra brittiska aktier att investera i

Sex bra brittiska aktier att investera i


Forbes har gått igenom marknaden för att välja ut bra brittiska aktier att investera i, aktier som bör klara sig bra även om aktiemarknaden skulle utvecklas dåligt. Genomgången mynnade ut i sex rekommendationer, och det är inga småbolag, utan brittiska företag som är globala giganter.


BP (BP) - Det välkända och vertikalt integrerade energibolaget har en lägre värdering än sina liknande kollegor i branschen. Investerare är fundersamma kring hur svårt det är att hitta och utveckla nya reserver, samt den där stora oljeolyckan har knappast lockat till sig aktieköpare. Men världen fortsätter att konsumera energi och medan många andra råvaror gått ner i pris så håller sig olja och andra energiråvaror på bra nivåer. Aktien handlas till sju gånger vinsten för 2014, enligt Forbes prognos, och till 30 % av årlig försäljning och har en direktavkastning på 4,9 %.

Diageo (DEO) - En av världens stora giganter inom alkoholhaltiga drycker, från Guinness till Smirnoff. Ett högkvalitativt och stabilt företag med moderat tillväxt som ger 2,3 % i direktavkastning. En verksamhet som tenderar att gå bra i de flesta konjunkturlägen.

Glencore Xstrata (GLNCY) - Glencore och Xstrata, två giganter inom internationell råvaruhandel, slutförde sitt samgående tidigare i år och blev Glencore Xstrata. Handlas till nio gånger vinsten för 2014 enligt Forbes prognos.

Rio Tinto (RIO) - Ett av världens stora metall- och gruvbolag. Priserna på råvaror har gått ner och tusentals gruvbolag runt om i världen har fått stora problem, vilket svenska investerare mycket väl känner till då de flesta noterade gruvbolagen här på hemmaplan har kraschat. Rio Tinto är dock en enorm jätte med högkvalitativa tillgångar och stora resurser. Aktien handlas till sju gånger vinsten för 2014 enligt Forbes prognos och ger en direktavkastning på 3,7 %.

AstraZeneca (AZN) - Läkemedelsbolaget AstraZeneca behöver ingen större introduktion här i Sverige, företaget är välkänt och bolaget har många svenska aktieägare efter att svenska Astra blev uppköpt av brittiska Zeneca. Företaget har ägnat sig åt att reducera kostnader de senaste åren, men Forbes ser potential i företagets breda pallett av läkemedel för hjälpa en allt äldre befolkning, både på hemmaplan och i de stora tillväxtländerna runt om i världen.

G4S (GFSZY) - Det internationella säkerhetsföretaget G4S är hatat av många grupper, från religiösa organisationer, till fackförbund och organisationer som bevakar mänskliga rättigheter. Om man är villig att bortse från det, då kan det vara en intressant aktie att köpa.

Läs även:

Tio bra svenska aktier att köpa

Tio bra amerikanska aktier för 2013

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

Intervju med Climeon inför notering

Intervju med Climeon inför notering

Intervju med cleantechbolaget Climeons VD Thomas Öström inför att bolaget noterar sina aktier på First North den 13 oktober 2017. Climeon tillhandahåller en teknik som tillvaratar energin i spillvärme från industrier samt lågtempererad geotermisk värme för att generera elektricitet. Bolaget mottog sin första order under 2015 och har sedan dess byggt upp en kundbas bestående av bland annat Viking Line, Virgin Voyages/Fincantieri, Maersk Line, CP Energy och SSAB. Det har nu nått ett stadium där Climeon har beprövat sin teknik och dess kommersiella gångbarhet genom upprepade beställningar från ledande aktörer inom ett flertal industrier. Produkten är patentskyddad och erbjuder marknadsledande prestanda inom sina applikationsområden. Climeon har även byggt upp en skalbar organisation med hög produktionskapacitet och en erfaren ledningsgrupp som är redo för snabb tillväxt.

Följ oss