Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

5 november 2016

Nytt rymdbolag noterar sig på börsen

Nytt rymdbolag noterar sig på börsen


Nyemissioner.se kan avslöja att rymdbolaget ÅAC Microtec ska notera sig på First North i december. Satellitföretaget gör inför det en nyemission på 130 Mkr.


Det dansk-svenska nanosatellit-företaget GomSpace som noterades på First North i juni har blivit en stor succé på aktiemarknaden. I december är det dags för nästa satellitföretag, då noterar sig svenska ÅAC Microtec, även de på First North. Inför det gör företaget en nyemission på 130 Mkr till en pre-money-värdering på 95 Mkr.

Den största ägaren är det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform med 59,90 %, som kom in som ägare år 2014, följt av seed-investeraren RP Ventures med 19,40 %. ÅAC knoppades av från Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet 2005.

ÅAC Microtecs kompetens finns inom avancerad och robust, feltolerant mikroelektronik för kritiska tillämpningar. ÅAC erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd och flyg) med fokus på datahantering (DHS) som består av omborddatorer och massminne samt strömförsörjning (EPS). Därutöver agerar ÅAC helhetsleverantör av hela satelliter i konsortier med andra specialiserade bolag och organisationer. ÅAC utvecklar även ett patentsökt och mycket sofistikerat sätt att effektivt distribuera bilddata från satelliter.

Utan tvekan har bolaget en spännande verksamhet med alla möjliga intressanta och prestigefyllda kunder. En googling leder till en stor flora av artiklar. Bolaget går med förlust, men räknar med att nå break even under fjärde kvartalet 2017 och vara kassaflödespositivt under tredje kvartalet 2018. Om det är en bra investering återstår att se, närmaste anhalt är när prospektet publiceras inom kort.


Läs även: Det uppmärksammade spelföretaget gör en nyemission

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

Intervju med A1M Pharma vid listbyte

Intervju med A1M Pharma vid listbyte

A1M Pharma bildades 2008 av forskare verksamma vid Lunds universitet. Företaget utvecklar och kommersialiserar medicinska tillämpningar baserade på det kroppsegna proteinet A1M. Huvudfokus ligger för närvarande på behandling av havandeskapsförgiftning (preeklampsi) och njurskador. År 2013 noterades företaget på Aktietorget och den 20 juni 2017 flyttades handeln till First North. I samband med detta gjordes denna intervju med styrelseordförande Martin Austin.

Följ oss