Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

6 augusti 2013

Niklas Zennströms sämsta investering

Niklas Zennströms sämsta investering


Från börsnotering till krasch på under 16 månader. Spelföretaget Zattikka som Niklas Zennström varit med att finansiera fick en väldigt kort tid på AIM-listan i London.


Den 16 april 2012 noterades spelföretaget Zattikka på AIM-listan i London, nu är bolaget utan verksamhet, allt som återstår är skulder. Bolaget grundades några år innan noteringen och hade ingen egen verksamhet, utan köpte ett antal andra spelföretag, bland annat en av Sveriges tidiga och stora spelframgångar, fotbollsmanagerspelet Hattrick. Zattikka hade en så kallad buy and build-strategi.

Tidigare i år stod det dock klart att build-delen av strategin inte gått vidare bra. Problemen verkar mest ha berott på överoptimistiska planer. Egentligen verkar ingenting ha gått direkt snett, alla företag verkar ha utvecklats. Men förutom Hattrick så var de flesta företagen unga, och det tar tid och kostar pengar att bygga nya spelföretag. När verkligheten kom i kapp de optimistiska planerna så fick Zattikka konstatera att de inte har pengarna som krävs.

Den riktigt tidiga finansieringen kom från Atomico, Niklas Zennströms venture capital-företag. Det följdes av en investering på 5,5 miljoner pund år 2010 ledd av Notion Capital, och i samband med noteringen gjordes en kapitalanskaffning på 12,6 miljoner pund.

För de som sålde sina företag till Zattikka verkar det sluta helt ok. Alla köp backas på ett eller annat sätt, så de kan fortsätta driva sina företag. För de som investerat pengar går det dock sämre, som det ser ut så har Zattikka nu inga tillgångar kvar, utan bara ett par-tre miljoner pund i skulder.

Det blev alltså ingen bra investering för Niklas Zennström. Å andra sidan har han nog gjort många lika procentuellt sett dåliga investeringar, att investera i unga företag slutar rimligtvis ibland med att 100 % förlust. Och Zattikka är knappast någon av Atomicos större investeringar. Men vi undrar ändå hur det kom sig att Atomico i huvudtaget investerade i detta finansiella bygge.

Läs även: Brittiska Zattikka börsnoterat - köper svenska Hattrick

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

Intervju med Climeon inför notering

Intervju med Climeon inför notering

Intervju med cleantechbolaget Climeons VD Thomas Öström inför att bolaget noterar sina aktier på First North den 13 oktober 2017. Climeon tillhandahåller en teknik som tillvaratar energin i spillvärme från industrier samt lågtempererad geotermisk värme för att generera elektricitet. Bolaget mottog sin första order under 2015 och har sedan dess byggt upp en kundbas bestående av bland annat Viking Line, Virgin Voyages/Fincantieri, Maersk Line, CP Energy och SSAB. Det har nu nått ett stadium där Climeon har beprövat sin teknik och dess kommersiella gångbarhet genom upprepade beställningar från ledande aktörer inom ett flertal industrier. Produkten är patentskyddad och erbjuder marknadsledande prestanda inom sina applikationsområden. Climeon har även byggt upp en skalbar organisation med hög produktionskapacitet och en erfaren ledningsgrupp som är redo för snabb tillväxt.

Följ oss