Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

12 april 2012

Kinnevik ökar i potentiell börskandidat

Kinnevik ökar i potentiell börskandidat


Kinnevik ökar sitt innehav i det snabbväxande e-handelsföretaget Zalando. Företaget har hunnit bli värt så pass mycket att det spekuleras kring en börsnotering.


Fakta:

Kinnevik har även investerat direkt i Rocket Internet, samt i dess portföljbolag Wimdu. Investeringen i MyCityDeal har blivit aktier i Groupon.

Det snabbväxande e-handelsföretaget Zalando som säljer skor via nätet gör ytterligare en kapitalanskaffning, endast tre månader efter den förra. Det är svenska Kinnevik och ryska Digital Sky Technologies (DST) som använder optioner de fick vid kapitalanskaffningen i januari.

DST ökar där igenom sitt innehav från 4 % till 9 %, medans Kinnevik ökar sin andel i företaget från 12,4 % till 16 %. Värderingen har inte kommunicerats, annat än att DSTs och Kinneviks optioner gav dem rätten att investera till samma värdering som i januari.

Zalando har funnits i fyra år och kontrolleras av tyska Rocket Internet som drivs bröderna Oliver, Marc och Alexander Samwer, vilka är kända för att snabbt kopiera utländska internetidéer och sedan expandera i högt tempo. Kinnevik har kommit att gilla Rocket Internet efter investeringen de gjorde i Rockets företag MyCityDeal, som köptes av Groupon.

Zalando är i en något annorlunda situation jämfört med Rockets övriga företag. Rocket brukar lansera och expandera snabbt, och sedan sälja. Zalando har hunnit bli fyra år gammalt och hade under 2011 en omsättning på 500 miljoner euro. Företaget har därför hunnit bli värt så pass mycket att de finns få branschaktörer som har råd att köpa det. En köpare hade kunnat vara Amazon, men de köpte Zappos, företaget som Zalando är en kopia på. Det har därför börjat spekuleras kring att Zalando skulle kunna bli det första företaget som Samwer-bröderna tar till börsen.

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

EatGood inför notering

EatGood inför notering

EatGood tillverkar och säljer en form av varmluftsugn för fritering utan olja. Företaget vänder sig till olika typer av företag som säljer mat, både de som idag har fritös och de som vill kunna sälja friterad mat men saknar möjligheten att ha traditionell utrustning i sina lokaler. EatGood gör en nyemission under februari 2017 och noterar sig sedan på Aktietorget. Företaget presenterar sig här på Aktiedagen i Lund.

Följ oss