Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

13 augusti 2016

Ett nytt Fingerprint siktar på börsen

Ett nytt Fingerprint siktar på börsen


Det spännande teknikföretaget Acconeer som erbjuder en kraftfull liten 3D-sensor siktar på en notering av sina aktier. Affärsmodellen är inte helt olik Fingerprint.


Fakta:

I styrelsen på Acconeer finns bland annat Thomas Rex (Executive VP Sales & Marketing på Fingerprint Cards) och Tord Wingren (tidigare i styrelsen på Fingerprint Cards, idag VP på Huawei i Lund), samt Mårten Öbrink (grundare och tidigare VD på Precise Biometrics).

Till att börja med, ursäkta den publikfriande rubriken, det här handlar inte ens om biometri. Men företaget Acconeer har på många sätt likheter med Fingerprint.

Acconeer har utvecklat en strömsnål högprecisions-3D-sensor. Genom tekniken möjliggörs snabba och exakta avståndsmätningar av objekt och miljöer. Bolaget utsågs tidigare i år av Affärsvärlden och NyTeknik till ett av Sveriges 33 hetaste företag, vilket brukar innebära att ett företag är på väg mot en spännande framtid, och företaget vann även Guldmobilen för årets innovation på Mobilgalan.

Acconeer har utvecklat en liten och kraftfull 3D-sensor som är 5 millimeter stor, ett chip med tillhörande mjukvara som tillverkare av elektronik kan bygga in i sina prylar för att ge dem helt nya egenskaper. Chippet kan ge mobiltelefonens kamera ett känsla för djup, göra att robotdammsugare kan orientera sig bättre och göra att man kan styra sin smarta klocka med fingrarna i luften.

Att utveckla högpresterande chip, som har vissa specifika funktioner, som kan säljas till elektroniktillverkare för integration är en kraftfull affärsmodell, det är Fingerprint ett tydligt exempel på. Men det är självklart inte någon garanti, Fingerprint hade många tuffa år där volymerna var minimala, och Fingerprints konkurrenter är exempel på att även när marknadsvolymerna skjuter i höjden så kan det vara ett annat företag som får all försäljning. Men med en kraftfull grund att stå på ökar i alla fall sannolikheten för framgång.

Acconeer hade fram till mars tagit in närmare 40 Mkr i investeringar och lån. BGA Invest är en av de större investerarna med drygt 20 % av aktierna. Det vi nu har fått höra från en alltid lika välunderrättad källa är att bolaget gjort en private placement under sommaren och har siktet inställt på en notering under första halvåret 2017.

En kort intervju från början av mars:

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

EatGood inför notering

EatGood inför notering

EatGood tillverkar och säljer en form av varmluftsugn för fritering utan olja. Företaget vänder sig till olika typer av företag som säljer mat, både de som idag har fritös och de som vill kunna sälja friterad mat men saknar möjligheten att ha traditionell utrustning i sina lokaler. EatGood gör en nyemission under februari 2017 och noterar sig sedan på Aktietorget. Företaget presenterar sig här på Aktiedagen i Lund.

Följ oss