Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Börsnotering i Spotify Technology SARL
Spotify Technology SARL

Spotify Technology SARL

Hemsida:

www.spotify.com

Verksamhet:

Spotify är en populär musiktjänst på Internet som är tillgänglig i ett flertal länder. Användarna har tillgång till miljontals låtar som streamas över Internet till användaren. Finns både i en gratis annonsfinansierad version och en premiumversion.

Ägare:

Grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek. De svenska riskkapitalbolagen Northzone och Creandum, det brittiska riskkapitalbolaget Wellington Partners och Hong Kong-baserade Li Ka Shing. Skrivbolagen Sony BMG, Universal Music, Warner Music och EMI.

Uppdatering: I november 2012 tillkom bland annat Goldman Sachs, Coca-Cola och Fidelity Investments som ägare.

Uppdatering: I slutet av november 2013 investerar Technology Crossover Ventures 250 MUSD enligt WSJ.

Lista:

Nasdaq

Status:

Kommande

Tid:

2018

Värdering:

I slutet av februari 2011 sägs Spotify vara påväg att göra en nyemission på 100 miljoner USD, med ryska DST (Digital Sky Technology) i spetsen, med villkor som skulle värdera Spotify till 1 miljard dollar (vilket vid tidpunkten motsvarar omkring 6,4 miljarder kronor).

Uppdatering: Kapitalanskaffningen på 100 MUSD sägs ha genomförts, vilket värderar företaget till 1 miljard dollar. Det pratas även om att Spotify efter det har tagit in ytterligare 83 miljoner dollar.

Uppdatering: Rykten gör i mars 2012 gällande att Spotify planerar en ny finansieringsrunda till en värdering på 3,5-4 miljarder USD.

Uppdatering: Uppgifter i september 2012 gör gällande att Spotify arbetar på att ta in 400 MUSD som skulle ge företaget en värdering på 4 miljarder USD.

Uppdatering: I mitten av november 2012 kommer uppgifter om att Spotify gjort en nyemission på 100 MUSD, med en post-money-värdering på 3 miljarder USD.

Uppdatering: I början av september 2013 har Dagens Industri uppgifter på att Spotify söker pengar till en värdering på 35 miljarder kronor.

Uppdatering: I slutet av november 2013 skriver WSJ att Spotify tagit in 250 MUSD som ger företaget en värdering på över 4 miljarder usd (över 26,6 miljarder kronor).

Uppdatering: 5,3 miljarder dollar ska värderingen vara när en av investerarna i september 2014 försöker sälja aktier.

Uppdatering: 6 miljarder dollar siktar Spotify på att värderingen ska vara när de i januari 2015 inleder en kapitalanskaffning på 0,5 miljarder dollar.

Uppdatering: 8,4 miljarder dollar sägs värderingen vara i april 2015 när bolaget uppges vilja ta in 400 miljoner USD.

Uppdatering: 8,35 miljarder dollar post money. CNBC uppgav i början av maj 2015 att Spotify tagit in 350 MUSD till pre-money 8 miljarder USD.

Uppdatering: 8,53 mijarder dollar post money i juni 2015 enligt flera källor till WSJ, efter att den sedan en tillbaka pågående emissionsrundan på 526 miljoner dollar verkar ha stängt.

Övrigt:

Pär-Jörgen Pärson på Northzone säger i mars 2010 att en börsnotering av Spotify finns i planerna, vilket tidigast är aktuellt 2011, och då troligen på Londonbörsen eller Nasdaq.

Uppdatering: Spotify sägs i slutet av februari 2011 vara nära att hämta in 100 miljoner dollar, med en värdering på bolaget på 1 miljard dollar. Ryska DST ska vara den ledande investeraren.

Uppdatering: Kapitalanskaffningen på 100 MUSD är inte avklarad ännu, men hälften av beloppet sägs komma från DST via deras nya fond kallad "DST Global – 2", där även västerländska investerare sägs bli delägare.

En börsnotering var tidigast tänkt att ske 2011. Med tanke på att USA-lanseringen ännu inte har blivit av, samt att Spotify nu får ett rejält tillskott i kassan så är en notering under 2011 knappast aktuell. Det ska dock tilläggas att en framtida notering är det enklaste sättet för att ge ägarna en exit-möjlighet, då avtalen Spotify har med skivbolagen måste förhandlas fram på nytt om företaget får en helt ny ägare.

Uppdatering: Rykten gör i mars 2012 gällande att Spotify planerar en ny finansieringsrunda till en värdering på 3,5-4 miljarder USD.

Uppdatering: I mitten av maj 2012 skriver New York Times: Dealbook att de har fått uppgifter att Spotify gör en nyemission på upp till 220 MUSD och att det skulle ge företaget en värdering på 4 miljarder USD. Goldman Sachs sägs delta med 100 MUSD.

Uppdatering: Spotifys kapitalanskaffningsplaner i maj 2012 gick aldrig i mål. I mitten av september 2012 rapporterar dock flera amerikanska medier att ett nytt försök görs. Det ska handla om 400 miljoner USD till en (post money)-värdering på omkring 4 miljarder USD. Goldman Sachs uppges, liksom i maj, att leda finansieringsrundan.

Uppdatering: I november 2012 sägs Spotify ha gjort en nyemission på 100 MUSD med en post-money-värdering på 3 miljarder USD. Av de 100 miljonerna ska Goldman Sachs ha tagit 50 %, Coca Cola 10 % och Fideltiy Investments 15 %.

Uppdatering: Pär-Jörgen Pärson på Northzone säger i december 2012 att han ser en börsnotering av Spotify som det mest logiska. Tidsplanen han nämner är "om några år".

Uppdatering: I slutet av augusti 2013 kommer uppgifter om att en del ägare börjar vilja göra en exit. Enligt Affärsvärldens ryktessida så ska det finnas aktier till salu hos mer än en mäklare. När ett sådant läge uppstår brukar trycket öka att bolaget ska börsnotera sig.

Uppdatering: I början av september 2013 har Dagens Industri uppgifter om att Spotify söker nya pengar till en värdering på 35 miljarder kronor. Söka och få är ju dock olika saker. Uppgifterna gör vidare gällande att grundarna hellre föredrar finansiering som inte innebär att nya aktier ges ut, vilket skulle innebära någon form av lånefinansiering.

Uppdatering: I slutet av november 2013 rapporterar WSJ att Spotify gjort en nyemission på 250 MUSD, vilket ska ge företaget en värdering på över 4 miljarder USD (över 26,6 miljarder kronor).

Uppdatering: Enligt en jobbannons som Spotify har lagt ut söker de en person som kan göra företaget redo att uppfylla de krav på ekonomisk rapportering som den amerikanska finansmyndigheten, SEC, ställer. Personer Reuters har pratat med tolkar det som en möjlig förberedelse för en börsnotering som skulle kunna ske under 2015.

Uppdatering: Bloomberg skriver den 6 mars 2014 att Spotify jobbar med Goldman Sachs för att få en kreditfacilitet. Något investmentbanker ofta hjälper till med i förhoppningen om att även få uppdraget att sköta en planerad börsnotering.

Uppdatering: I slutet av juni 2014 rapporteras att Spotify har hållit "övnings-earnings calls" med sina investerare och investmentbanker. Något som företag brukar göra för att förbereda sig för en börsnotering. Helt enkelt för att kunna svara på de tuffa frågor som ställs av marknadens aktörer både i samband med noteringen och löpande därefter.

Uppdatering: I september 2014 rapporterar Digitalpodden att en av investerarna vill sälja1/3 av sitt innehav till en bolagsvärdering på 5,3 miljarder dollar. Postens storlek ska vara 1 miljard kronor. Vidare sägs Morgan Stanley ha kontaktat Spotify och presenterat att de vill ta bolaget till börsen i början av 2015 till en värdering på 100 miljarder kronor.

Uppdatering: I november 2014 ryktas det om att Nasdaq Stockholm jobbar hårt för att Spotify ska parallellnotera sina aktier i Stockholm och att de även förenklar regelverk för att det ska lyckas. En sådan lösning har blivit troligare, de senaste två åren har otroligt mycket hänt kunskapsmässigt bland svenska investerare vad gäller startup- och tech-bolag.

Uppdatering: Spotify meddelade i januari 2015 att de nu har 15 miljoner betalande användare och totalt 60 miljoner användare.

Uppdatering: I slutet av januari 2015 rapporterade WSJ att Spotify siktar på att ta in 0,5 miljarder dollar till en värdering på 6 miljarder dollar. Det innebär sannolikt att Spotify skjuter upp börsnoteringen till 2016.

Uppdatering: CNBC uppgav den 1 maj 2015 att Spotify tagit in 350 MUSD till en pre-money-värdering på 8 miljarder USD.

Uppdatering: I juni 2015 meddelade TeliaSonera att de investerat 115 MUSD för 1,4 % i Spotify (verkar vara ett avrundat procenttal). Vilket är en del av den emissionsrunda som pågått en tid och sägs ha landat på 526 MUSD till en post-money-värdering på 8,53 miljarder USD.

Uppdatering: I mitten av juni 2015 kom uppgiften att Barry McCarthy har utsetts till ny finanschef. Han har fram till detta varit styrelsemedlem, en post han nu lämnar för rollen som finanschef. Han har tidigare varit finanschef för Netflix. Det mesta tyder på att McCarthy har utsetts till finanschef för att ta Spotify genom en noteringsprocess under 2016.

Uppdatering: SvD avslöjade i slutet av januari 2016 att Spotify vill ta in 500 MUSD i ett konvertibellån. Spotifys finansiella rådgivare Goldman Sachs och Nordea bjuder in investerare till Nordeas huvudkontor i Stockholm för att möta ledningen i Spotify. Lånet löper med en ränta på 4 %, och om Spotify börsnoteras inom 1 år så kan lånet konverteras till aktier, till en rabatt på 17,5 %. Efter 1 år ökar rabatten med 2,5 % var sjätte månad. Denna finansiering får ses som ett sätt för Spotify att fylla på sin expansionskassa fram till att en emission kan göras i samband med en börsnotering. Att man drar igång denna finansiering nu borde innebära att det i alla fall inte blir någon börsnotering under våren 2016.

Uppdatering: I början av mars 2016 har Spotify jobbannonser ute där man söker personer med börskompetens.

Uppdatering: I slutet av mars 2016 skriver WSJ att Spotify håller på att ta in 1 miljard USD via konvertibellån, dvs kapitalanskaffningen som det rapporterades om i januari ser ut att ha växt.

Uppdatering: I mitten av juli 2016 skriver Bloomberg, med hänvisning till fem personer med insyn i noteringsprocessen, att en notering är planerad till andra halvåret 2017.

Uppdatering: I mitten av januari 2017 spår Breakit att Spotifys notering kommer att ske redan under andra kvartalet 2017.

Uppdatering: I början av februari 2017 skriver Techcrunch att flera källor uppger att Spotify nu lutar åt att först börsnotera sig under 2018. Man vill ha mer tid på sig att förbättra sina siffror, där förhoppningar om bättre villkor från skivbolagen är en av de viktigaste punkterna.

Uppdaterat: 2017-02-02

Nyemissioner

Inga tidigare nyemissioner finns.

Noteringar
Nyheter och video
Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar.

Följ oss