Börsnotering av

Acast AB

Acast är en podcast-plattform med ett stort fokus på att skapa intäkter för skaparna, i form av dynamiska annonser och betalfunktion.

Noteringsfakta

Noteringsdatum

Lista

Status

Genomförd

Ägare

Uppdatering: Karl Rosander och Måns Ulvestam sade i slutet av mars 2021 att de sålt alla sina aktier.

Moor Capital 24,5 %, Bonnier Growth Media 21,2 %, Alfvén & Didrikson 18,3 %, Inbox Capital 11,4 %, Måns Ulvestam 6,1 %, Carl Rosander 5,1 %, Johan Billgren 4,0 %, Lucci AB 2,2 %, Gomo AB 2,0 %, Libertus Mediautveckling 2,0 %, Pragmatec 1,7 %, Covest AB 1,5 %.

Värdering

Uppdatering: 5,4 Mdkr pre-money och 6,7 Mdkr post money vid noteringserbjudandet, exklusive övertilldelningsoption. Och 6 975 Mkr post money inkl övertilldelningsoption. 38 kr per aktie.

Uppdatering: Handlas i april 2021 till en värdering på 2,9 Mdkr och källor till Di tror på en värdering på 5 Mdkr vid noteringen.

Uppdatering: 260 MUSD pre-money, då man tog in 250 MSEK i en emission under våren 2020.

Uppdatering: 1,7 Mdkr pre-money och 2 Mdkr post money vid nyemissionen i början av december 2018 enligt Breakits uppgifter.

300 Mkr i maj 2017 enligt Breakits uppskattning.

Mer information

Under våren-sommaren 2017 gjorde Acast en kapitalanskaffning som vände sig till en något bredare investerarkrets än de vanliga startup-investerarna. De pratades då lite om att värderingen var lite väl hög och att många tackat nej. Vi fick då känslan av att en notering hade blivit ett möjligt spår.

I slutet av augusti 2017 spådde Breakit att Acast skulle komma att noteras under 2018, detta efter att Acast gjort sig till ett publikt aktiebolag. Karl Rosander sade då att det är en förberedelse för en kommande kapitalanskaffning, då enligt honom vissa fonder inte får investera i privata aktiebolag. På frågan om en börsnotering så blev svaret att det inte är något som planeras "i närtid".

Uppdatering: I mitten av september 2017 meddelades att Acast har tagit in 154 Mkr i en nyemission. Förutom de befintliga ägarna är det framför allt Norron Asset Managements fonder Target och Select samt Swedbank Robur Ny Teknik och den nya fonden Microcap som går in med kapital.

I kapitalrundan deltar även de befintliga ägarna Bonnier growth media, riskkapitalbolaget Moor, familjen Wattins Inbox capital, Alfvén & Didriksson och CNI Networks.

Karl Rosander står fast vid att de inte har någon börsnotering i sikte. Swedbank Robur Microcap är dock en fond som investerar i bolag som är på väg till börsen. Swebank Robur Ny Teknik har tidigare aldrig gjort en investering i ett onoterat företag.

Uppdatering: I slutet av oktober 2017 säger bolagets vd Måns Ulvestam att Acast ska noteras på börsens huvudlista. Han anger ingen tidsplan, men han och medgrundaren Karl Rosander ska arbeta heltid med noteringsprocessen. De två, vd respektive operativ chef, lämnar nämligen sina roller, och i stället tar intäktschefen Ross Adams över vd-rollen.

Uppdatering: I början av juli 2018 skriver Breakit på sin ryktessida "Lundells vecka" om Acast. Lundell hade innan Almedalen fått ett tips om att Spotify ska köpa Acast. Väl i Almedalen ger grundaren Måns Ulvestam ett tvetydigt svar, först förnekar han att några förhandlingar pågår, för att sedan säga att de har prata med Spotify i fyra år. Lundell spår att Acast köps upp av Spotify innan bolaget hamnar på börsen.

Uppdatering: Uppdatering: I slutet av juli 2018 skriver Di Digital att det råder osäkerhet kring tidsplanerna för en notering. Måns Ulvestam och Karl Rosander som arbetade heltid med att förbereda börsnoteringen har nu avslutat sitt arbete, där anledningen anges vara att arbetet är färdigt. Vd Ross Adams säger att Acast inte aktivt arbetar med en notering. Han säger ”Vi vill gärna komma närmare lönsamhet. Tills vi har lönsamhet i sikte kommer vi inte att sätta ett datum för en börsnotering”.

Uppdatering: I slutet av september 2019 skriver Breakit på sin ryktessida att de hör att Acasts notering flyttats fram till 2019.

Uppdatering: I början av december 2018 skriver Di att Acast tar in 300 Mkr (33 MUSD) i sin tredje finansieringsrunda. Investerarna är Första AP-fonden, Swedbank Roburs fonder Ny Teknik och Fokus, samt några andra nordiska investerare. På frågan om en notering säger Ross Adams att Acast arbetar mot att bli ett börsfähigt bolag. De anställer folk med den kunskapen och strukturerar styrelsen på ett sådant sätt. Något specifikt datum har dock inte satts än.

Uppdatering: I slutet av april 2019 meddelade Acast att de köper det amerikanska poddföretaget Pippa. Ingen prislapp angavs.

Uppdatering: I början av maj 2019 skriver Di Digital att Spotify nyligen var nära att köpa Acast, samtal ska ha pågått under 2018. Värderingen Acast ägare ville ha var runt 1,5 Mdkr, något som Spotify tyckte var för högt. I stället inleddes ett samarbete mellan företagen och Acast tog in pengar från investerare.

"Spotify-veteranen Ross Adams hade då nyligen tillträtt som vd för Acast och bolaget hade tagit in bland andra Swedbank Robur som storägare. Investmentbanken ABG Sundal Collier var anlitad som rådgivare för att ta bolaget till börsen senast tidigt 2019, enligt källorna."

Nu uppges tidsplanen för en notering vara första halvåret 2020. ABG Sundal Collier agerar fortfarande rådgivare för en börsnotering.

Uppdatering: I slutet av november 2019 pratade Dagens Industri med Acasts vd Ross Adams. Nu är bolagets plan att ta in pengar från en eller flera amerikanska investerare och för att erövra USA-marknaden. Man räknar med att ha finansieringsrundan klar under första kvartalet 2020. Några utfästelser om när en börsnotering vill man inte ge.

Uppdatering: I början av december 2019 skriver Di Digital att Acasts två avhoppade grundare dammsuger marknaden på Acast-aktier. Säljare uppges vara tidigare investerare och anställda som haft personaloptioner. Måns Ulvestam säger att han köper när han tycker att det är billigt och Karl Rosander säger att de ibland även köper till priser som ligger under vad de tidigare sålde aktier för. De säger även att de köpt mer de senaste månaderna.

På frågan om de vill bli operativa i bolaget igen får Di Digital ett svar som är allt annat än nekande.

"Jag vill inte kommentera det. Acast är en innovation, som många anser vara lika stor som musikstreaming, och vi har kommit på den idén, och vi förstår marknaden väl. Därför känns det som en bra investering med låg risk. Men som sagt, vi är inte operativa idag"

Uppdatering: I mitten av december 2019 skriver Breakit att det mesta är klart för en börsnotering, men att det mycket väl finns flera olika aktörer som kan köpa upp företaget istället. I den inofficiella handeln är aktien uppe i 1000 kr jämfört med 750 kr per aktie i senaste emissionen, vilket värderar bolaget till ca 2 Mdkr. Men att om bolaget köps upp så sker det sannolikt till en högre värdering.

Uppdatering: I mitten av juni 2020 skrev Di Digital att Acast nyligen tagit in 250 miljoner kronor från sina befintliga ägare, vilket för Di bekräftas av vd Ross Adams. Emissionen har letts av de fem största ägarna Alfvén & Didrikson, Moor Capital, Bonnier Ventures, Första AP Fonden och Swedbank Robur. Värderingen uppges ha varit 260 MUSD (2,5 Mrd SEK).

Vidare har Acast beslutat att använda den kreditfacilitet på 25 MEUR man har hos Europeiska investeringsbanken skriver Di.

Vd vill inte kommentera planerna på en börsnotering, men säger ändå till Di att "...som tidigare att planen är att vara så förberedd man kan för en eventuell notering i framtiden."

Uppdatering: I mitten av februari 2021 meddelade Acast att de köper det amerikanska podcastteknikföretaget RadioPublic. Någon prislapp eller hur köpet betalades angavs dock inte.

Uppdatering: I mitten av mars 2021 meddelade Acast att de överväger en notering under våren 2021. Den exakta formuleringen var "Acasts styrelse meddelar idag att den kommer att genomföra en utvärdering av potentiella strategiska och finansiella initiativ, inklusive bolagets kapitalstruktur samt börsintroduktion och notering av bolagets aktier. Utvärderingen kommer att genomföras under våren 2021."

Uppdatering: Grundarna Karl Rosander och Måns Ulvestam, som sedan länge inte är operativa i bolaget, berättade i slutet av mars 2021 att de sålt alla sina aktier för att finansiera sin nya startup.

Uppdatering: I slutet av april 2021 skrev Di Digital att en källa bekräftat att ambitionen nu är att noteras innan sommaren 2021. Enligt källor till Di Digital är det ABG Sundal Collier som leder noteringsarbetet tillsammans med Barclays och Carnegie.

Uppdatering: Acast gör en split med avstämningsdag den 1 juni 2021. 1 aktie blir 50 aktier.

Uppdatering: Acast meddelade i början av juni 2021 att de ska göra en IPO och notera sig på First North under juni 2021. Alecta, Första AP-fonden, Handelsbanken Fonder, Kuvari Partners LLP och Lugard Road Capital har åtagit sig att förvärva aktier i Erbjudandet för ett belopp om högst 1 030 miljoner kronor.

Uppdatering: Acast noteras på First North den 17 juni 2021.

Håll dig uppdaterad med det senaste inom nyemissioner